mask

Zastosowanie środków dyspergujących

Trwałość oraz łatwość aplikacji współczesnych farb wynika z ich składu, a dokładniej z obecności w nich środków dyspergujących. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie idealnej konsystencji i odpowiednie połączenie się wszystkich składników farby. Chociaż stanowią nie więcej niż jeden procent składu konkretnej farby, mają największy wpływ na moc danego koloru, a także na jego trwałość. Sprawdź, czym różnią się i jak działają dyspergatory pierwszej i nowszej generacji oraz jaka jest rola dyspergatorów w procesie przygotowywania wodnej zawiesiny pigmentu.

 

Jak działają dyspergatory?

Oferowane przez nas środki dyspergujące używane są na pierwszym oraz drugim etapie przygotowywania wodnej zawiesiny pigmentu. Zastosowane na etapie pierwszym, czyli podczas zwilżania, pozwalają zredukować napięcie powierzchniowe wody, dzięki czemu łatwiej wnika ona w przestrzenie między cząsteczkami pigmentu. W trakcie stabilizacji natomiast środki dyspergujące osiadają na powierzchni pigmentu, gwarantując jego trwałość.

kobieta w laboratorium

 

Charakterystyka dyspergatorów pierwszej generacji

Dyspergatory pierwszej generacji to:

  • surfaktanty kationowe,
  • surfaktanty anionowe,
  • surfaktanty niejonowe,
  • sole amonowe,
  • sodowe kwasu poliakrylowego.

Sole sodowe kwasu poliakrylowego gwarantują właściwe zwilżenie pigmentu, jednak, ze względu na ich małą masę molową, są podatne na odrywanie od powierzchni pigmentu. Są pianotwórcze, dlatego nadają się przede wszystkim do bieli tytanowych oraz wypełniaczy mineralnych.

 

Czym się charakteryzują środki dyspergujące drugiej generacji?

Dostępne w naszej ofercie dyspergatory nowej generacji mają za zadanie niwelację ubocznych skutków działa dyspergatorów pierwszej generacji. Są to surfaktanty o złożonej budowie polimerowej, takie jak kopolimery atyrenowe, akrylowe, propylenowe oraz etylenowe. Środki dyspergującej nowej generacji posiadają szereg pozytywnych właściwości: wykazują zdolności antypienne, cechują się dobrą stabilizacją oraz powodują obniżenie lepkości.